JORNADA | Noves tecnologies i processos desenvolupats pels socis de la comunitat Indústries del futur

JORNADA | Noves tecnologies i processos desenvolupats pels socis de la comunitat Indústries del futur

Durant la jornada coneixerem els avenços tecnològics desenvolupats pels socis dels projectes integrats a la comunitat RIS3CAT Indústries del Futur, a la que han participat els 9 organitzacions sòcies del clúster: Eurecat, AMES, ALSTOM, CPT, Flubetech, ICN2, Isobolta, TM Comas i la UPC.

La Comunitat Indústries del Futur, coordinada per Eurecat i integrada per 29 entitats de referència en l’àmbit de la manufactura catalana, entre les que es troben els socis del Clúster MAV AMES, ALSTOM, CPT, Flubetech, ICN2, Isovolta, TM Comas i la UPC, ha treballat durant els darrers 3 anys per consolidar un pol d’innovació líder en fabricació eficient i sostenible a Catalunya, mitjançant la creació d’una xarxa de capacitats i plantes pilot que permetin cohesionar cadenes de valor integrals entorn de l’R+D+i industrial.

La comunitat ha dut a terme 5 projectes estratègics de recerca aplicada i desenvolupament industrial; enfocats en els àmbits de la digitalització industrial, la robòtica col·laborativa, els processos avançats i els productes funcionals.

El treball realitzat en aquests projectes ha permès la posada en marxa de les plantes pilot de plastrònica i d’atomització de pols, avenços en robòtica col·laborativa, el desenvolupament de noves tecnologies per a l’optimització de peces i components, o el sorgiment de noves iniciatives de col·laboració publico-privada que permeten a les empreses la creació de noves tecnologies i serveis en la seva adaptació i avenç cap a la Indústria 4.0.

Durant la jornada coneixerem els avenços tecnològics desenvolupats pels socis i casos d’aplicació en diferents entorns i plantes industrials de la mà d’empreses com Codorniu, Zanini, Kostal, Hohner, Alstom, TMCOMAS o Pal Robotics. També el paper rellevant de centres generadors de coneixement com la UPC, l’IRI, el CIMNE, el Centre Nacional de Microelectrònica o el Centre de Projecció Tèrmica de la UB.

La comunitat Indústries del Futur ha rebut fons Feder i s’ha emmarcat en l’Estratègia de recerca i innovació per a l’especialització intel·ligent de Catalunya (RIS3CAT).

Agenda de la jornada

11:00 – 11:05 -  Benvinguda a càrrec d’ACCIÓ i Eurecat

11:05 – 11:20 - 
 AVINT: Una aplicació predictiva per augmentar l’eficiència dels processos de mecanitzat a càrrec de Núria Cuadrado (Eurecat)

Desenvolupament d’una aplicació predictiva de la rugositat per a la fabricació avançada de peces d’alt valor afegit que permet augmentar l’eficiència dels processos de mecanitzat per l’augment de la qualitat superficial i la reducció de peces defectuoses.

11:20 – 11:35
 -  IGNITE: Arquitectura d’IOT per a la digitalització dels processos industrials a càrrec d’Edgar Rubión (Eurecat)

Disseny i desenvolupament d’una arquitectura d’intercanvi d’informació eficient, flexible, estàndard i segura per digitalitzar els processos productius de qualsevol indústria i avançar cap a la Indústria 4.0.

11:35 – 11:50 
- FAMPAI: Processos de fabricació de pols i nous aliatges made in Catalonia

 a càrrec de Jordi Pijuan (Eurecat)

Les empreses industrials de diferents sectors, com l’automoció o l’aeronàutic utilitzen pols en els seus processos productius. Ja sigui per a la fabricació de components o bé a partir de l’ús de tecnologies de projecció que permeten realitzar recobriments en les peces per millorar la seva resistència al desgast o reparar superfícies o peces desgastades. La fabricació de pols depèn actualment de grans empreses i resulta complicat adquirir al mercat petites quantitats de pols o fetes a mida. La finalitat del projecte ha estat solucionar aquesta necessitat del mercat; a fi de disposar de pols de granulometria, morfologia i microestructura precises, fets a mida en les quantitats adients, un temps adequat i al cost més competitiu, mantenint el know how en les empreses i centres de coneixement del territori.

11:50 – 12:05 
- PLASTFUN: Plastrònica i tecnologies de micro i nanotexturització al servei de l’automoció a càrrec de Marta Cot/Carlos Sáez (Eurecat)

El projecte Plastfun s’ha centrat en el desenvolupament i posada en marxa d’una nova planta pilot de Plastrònica a les instal·lacions d’Eurecat per a la funcionalització de peces de plàstic.
Les empreses PPT i Kostal han treballat en demostradors per a l’interior de cotxes, en el disseny de noves peces creades amb llibertat de disseny, mides, reducció de components i amb menys pes.
La funcionalització de peces de plàstic a partir de la plastrònica i la micro i la nanotexturització obren noves oportunitats per a sectors com l’automoció, l’aeronàutic, etc.

12:05 – 12:20 -  
SIMBIOTS: Avenços en robòtica col·laborativa en entorns fabrils a càrrec de Guillem Alenyà (IRI)

El projecte Simbiots ha permès avançar en tecnologies i sistemes de producció híbrids basats en la interacció entre operaris i robots per tal d’implementar espais de treball compartits on el robots treballin de forma autònoma o cooperativa garantint la seguretat dels operaris, així com per millorar l’ergonomia i la productivitat en implantar robots col·laboratius.
Els experiments de les línies de treball del projecte s’han integrat a Pal Robotics i s’han demostrat a la planta de Zanini.

12:20 – 12:30 -  Preguntes obertes i cloenda a càrrec de Joan Rigat, Gestor de projectes d’R+D+i d’ACCIÓ

Data:


10 de març de 2021


Ponent:



Lloc:


Online


Ciutat:



Pais:


Afegir al calendari 2021-03-1011:00 2021-03-1012:30 Europe/Madrid JORNADA | Noves tecnologies i processos desenvolupats pels socis de la comunitat Indústries del futur Online
Aquest esdeveniment ha vençut

Per què associar-se?

Des del Clúster MAV treballem intensament per oferir una proposta de valor diferencial als nostres socis d’acord amb els nostres valors: compromís, excel·lència, col·laboració, implicació, qualitat i confiança.

Modificar cookies